Gripa porcina, evit-o ca pe orice gripa!

Miercuri, Aprilie 29, 2009

Noul virus se transmite de la om la om ca orisice alt virus de gripa comuna, extrem de usor. Partea buna este ca ne putem pazi de acest virus la fel cum ne-am pazit si pana acum de altele. Cele cateva masuri pe care le puteti lua sunt urmatoarele:

Reguli pentru evitarea imbolnavirii

1) Evitarea aglomeratiilor. Transport in comun, metrou, piete, super-market-uri. Ne putem planifica activitatile la ore la care sa fie liber in jurul nostru. Plecarea la servici se poate face mai devreme cu o ora. Cumparaturile  la inceputul saptamanii evita cozile.

2) Igiena mainilor si a obiectelor folosite des. Extrem de important. Virusul poate supravietui pana la 24 de ore. Obiceiul romanilor este sa-si stranga mana cand se intalnesc, ceea ce face transmiterea extrem de usoara. Daca nu puteti evita strangerea de mana sau contactul cu obiecte ce sunt atinse de multe persoane, va puteti procura o crema dezinfectata cu etanol. Sunt recipiente mici de plastic, ce pot fi purtate foarte usor in geanta sau in buzunar.

3) Neatingerea gurii, nasului, ochilor cu mainile sau de alte obiecte. Nu ne putem infecta decat prin partea superioara a corpului. Daca ne protejam suntem in siguranta.

4) Dezinfectarea obiectelor folosite des. Tastatura de la calculator, telecomenzile sau telefoanele pot adaposti diferite bacterii. Nu zic sa devenim isterici, dar din timp in timp e bine sa va intoarceti tastatura cu sus’ul in jos si sa vedeti ce s-a strans.

5) Alimentatia si conduita. Pentru a diminua sansele ca virusul sa se instaleze, e nevoie de un sistem imunitar bine pus la punct si de o temperatura a corpului mai ridicata. Primavara se raceste foarte usor din cauza ca purtam tricouri si inca nu suntem obisnuiti cu temperatura. De asemeni o alimentatie bogata in vitamina C diminueaza riscul imbolnavirii.

6) Folositi batista daca tusiti sau sunteti bolnav, luati-va liber de la serviciu, intrerupeti actiunile cotidiene la primele simptome.  Stresul si efortul sustinut dau virusilor un avantaj. Corpul se apara mult mai bine cand este odihnit. Astfel nu veti mai infecta si alte persoane sanatoase. Evitati raspandirea si mai mare a virusurilor de raceala si gripa.

7) Fiti pregatiti. Daca va fi nevoie sa petreceti mai multe zile in casa, fiti sigur ca aveti o rezerva de apa si alimente in debara. In ultimul timp, societatea noastra ne-a invatat ca evenimentele de forta majora nu se pot intampla, insa niciodata nu poti fii sigur.

Sunt cateva reguli pentru evitarea orice gripa si care pot fi aplicate si in cazul acestei amenintari care a pus, se pare planeta in alerta. Profilaxia gripei incepe de la o buna conduita comportamentala. Respectarea acestor reguli de baza diminueaza considerabil posibilitatea contactarii unui virus care se transmite de la om la om.

Citeste si:

Te lasi azi de fumat?

Cum calculam caloriile

Comentarii indiponibile pentru acest articol.


Medicina