Aikido pentru copii si adulti

Duminica, Iunie 14, 2009

Aikido este o arta martiala non-violenta si necompetitiva care poate fi practicata de persoane de toate varstele. Sa zicem ca limitele ar fi de la 3 al 83 de ani insa sensei-ul spunea asta pentru ca are rima si ca de fapt nu exista limite, decat daca ti le pui singur. Am intalnit o persoana de 86 de ani intr-un dojo din Franta.
Arta martiala non-violenta. Cand spunem asta ne gandim la cineva care nu raspunde la violenta, tot cu violenta. Exista si alte metode de autoaparare.
Necompetivita. In Aikido nu exista concursuri, ideea generala fiind ca singura persoana fata de care trebuie sa fii mai bun este tu insuti. De fapt toate evenimentele din viata noastra pot fi percepute ca o lupta cu noi insine. Slefuirea pietrei brute in drumul catre perfectionare este factorul care ne ofera cele mai mari castiguri.
In ‘Dojo’ te simti ca intr-o mare familie unde toti sunt binevoitori si gata sa dea oricand tot ce e mai bun in ei pentru a invata impreuna cu tine. Te duci acolo si esti primit cu zambetul pe buze de oameni care iti ofera instant prietenia lor. Te integrezi intr-un sistem care te invata niste principii ale existentei, pe care le poti aplica si in afara ‘dojo’-ului. De asta se zice ca Aikido este mai mult decat o arta martiala, este un MOD DE VIATA.

  • AI – Armonie, unitate, pace
  • KI – Energie, spirit, forta
  • DO- Cale, metoda, mod de viata

Aikido pentru cei mici – In primul rand copilul mic invata sa interactioneze si sa socializeze cu cei din jurul lui. Invata sa fie ordonat si cum sa munceasca cu daruire. Cred ca un lucru important este atunci cand un copil mic invata sa cada fara sa se loveasca. In loc sa isi petreaca timpul in fata blocului in diferite anturaje suspecte, merge la sala unde are parte de o educatie aparte. Participa la evenimente si ia contact cu alti copii de varste diferite, invata sa comunice mai usor dar si sa-si stapaneasca emotiile. Bineinteles principiile de aparare de baza il vor ajuta foarte mult.

Aikido pentru adulti – Este un foarte bun mod de a scapa de stresul acumulat in timpul zilei. Poti sa inveti cum sa-ti scapi de gandurile rele, cum sa-ti infrunti temerile dar cel mai important, cum sa fii cinstit fata de tine insuti. La fel cum in dojo poti sa lucrezi cu sinceritate fata de tine insuti, la fel si in viata de zi cu zi poti aplica acelasi principiu. Te mentii in forma si in acelasi timp inveti tehnici de autoaparare eficiente.

Exista multe discutii despre eficienta in lupta a Aikido-ului. Exista mai multe stiluri. Exista un Aikido mai ‘dur’ si un Aikido mai ’soft’ si aceasta depinde de sensei si de modul de predare. Obiectul acestui articol este sa prezinte in linii generale aceasta arta, departe fiind de a isca o controversa. Cert este ca personal am inteles altfel evenimentele din viata mea dupa ce am avut contact si practicat o vreme Aikido.

In Bucuresti Aikido se poate practica in Dojo-ul Aerotin Kiai care se afla in apropiere de Obor (Lizeanu) si este condus de sensei Ioan Grigorescu, 5 DAN. Site-ul de mai sus cuprinde foarte multe detalii teoretice despre Aikido.

1 comentariu adauga unul →

Legaturi catre articol

  1. Aikido - dictionar de termeni

Raspunde

Nota: Puteti utiliza XHTML in comentarii. Adresa de email NU va fi publicata.


Medicina