….Unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra

Luni, Februarie 9, 2009

Titlul (citat biblie, Mat. 6.21) biblic este foarte sugestiv pentru tema dezbatuta in continuare: adolescentii singuri. Viata pentru noi adultii este de multe ori o lupta pentru existenta materiala. Ne dorim mai mult confort, o viata mai buna si mai indestulata pentru noi dar mai ales pentru copiii nostri. Adesea afacerile si joburile noastre ne ocupa tot timpul. Copiii in tot acest timp stau singuri, isi organizeaza timpul si ne atrag atentia prin tot felul de comportamente si actiuni care nu se ridica la inaltimea asteptarilor noastre.

Care sunt nevoile reale ale copiilor nostri? Dragostea, timpul si energia pe care le cheltuim pentru a-i ajuta.

Ce ne dorim noi pentru ei? Fericirea prin asigurare materiala sau fericirea cresterii si educarii unor copii puternici, luptatori, descurcareti care isi pot purta singuri de grija?  Ideal ar fi sa le imbinam. Dar daca trebuie sa alegem???  Cum ne impartim ‘inima’???

Parintele care lasa copilul/adolescentul sa se organizeze singur si sa-si rezolve problemele ii acorda libertati pe care acesta nu le poate duce. PROBLEMELE COPIILOR NOSTRI INCEP ACASA.

Intamplarea relatata in continuare este una dintre multe alte intamplari reale care ii afecteaza pe copii lasati singuri sau in grija unor terte persoane:

Anul scolar incepuse de doua luni si elevul de clasa a IX-a nu intrase in ritm: intarzia frecvent la prima ora de curs si lipsea la ultimele, la cursurile pe care le frecventa manifesta neatentie, plictiseala, era indiferent la observatiile profesorilor si nu coopera la rezolvarea temelor. Era agitat, vorbea in timpul explicatiilor profesorilor, deranja colegii si culmina cu cerinta de a iesi afara pentru cateva minute care uneori se prelungeau pana la sfarsitul orei. Profesorii erau foarte nemultumiti de comportamentul elevului in timpul orelor de curs si de atitudinea fata de cei din jur. Activitatea la clasa era insotita de numeroase observatii, ton ridicat din partea profesorilor, nemultumire din partea celorlalti elevi si foarte mult consum nervos.

Care-i solutia pentru un astfel de elev? Dirigintele trecu treptat prin mai multe stari: enervare produsa de agitatia elevului in timpul orelor de curs si de nenumaratele reclamatii venite din partea celorlalti profesori , furie cauzata de aceeasi problema – elevul neascultator care perturbeaza bunul mers al orelor in ciuda nenumaratelor atentionari si observatii , nemultumire vis-a-vis de neputinta de a corecta imediat un comportament neadecvat, stare de compasiune care l-a ajutat sa priveasca cu intelegere toata situatia , responsabilitate morala desprinsa din deontologia profesiunii.

Trebuia gasita o solutie!!! Era doar un elev de 15 ani care se juca cu nervii atator persoane. Poate o pedepsa l-ar linisti: asezare singur in banca,mutare disciplinara la alta clasa, scaderea notei la purtare, exmatriculare temporara etc. Totusi dirigintele intui ca o pedeapsa nu ar rezolva cu nimic problema. Hotari sa adopte metoda pasilor mici. Va trebui sa comunice cu elevul. O sa-i impartaseasca sentimentele pentru a putea sa obtina cooperarea din partea acestuia. In functie de rezultat v-a decide asupra pasilor urmatori.

Comunica elevului  dorinta de a discuta si-i solicita acestuia stabilirea datei intrevederii in afara programului celor doi (ceea ce ii  dadura elevului sentimentul increderii si al apropierii – un pas mic spre cooperare).

adolescentAceasta prima discutie a deschis calea catre alte sedinte de comunicare si consiliere. Elevul neglijat de parintii ocupati cu grijile materiale (parintii erau plecati de cativa ani in strainatate la munca) se simtea lipsit de importanta, cu o slaba stima de sine, fara protectie si fara dragoste. Era suparat pe parinti, frustrat, dezamagit si multe etape de dezvoltare din viata sa fusesera inhibate. Nici bunicii batrani si nici matusa cu 10 ani mai mare ca el cu care locuia, nu au putut inlocui lipsa parintilor. Primea bani lunar mai mult decat suficient dar asta nu inlocuia dragostea parintilor. La una dintre intalnirile dintre el si diriginte (dirigintele era  o profesoara pe care o indragise), elevul isi arata toata tristetea si suferinta prin intrebarea:

-DOAMNA DIRIGINTA, NU ATI VREA SA FITI MAMA MEA?


Sugestii de lucru pentru lectoratele cu parintii

 • Antrenati parintii intr-o discutie-dezbatere privind problemele aparute la adolescentul din relatare.
 • Se cere parintilor sa completeze pe o foaie cam cat timp aloca zilnic sau saptamanal comunicarii cu copilul/copiii.
 • Se apeleaza la sinceritate. Foile nu vor fi semnate. (Important este ca la sfarsit fiecare parinte sa constientizeze ca e nevoie de mult timp petrecut cu copiii pentru a-i putea indruma.)
 • Se citesc la intamplare 2-3 bilete (de preferat cele cu timpii cei mai mici).
 • Se fac comentarii accentuand asupra datoriei parintilor de a ajuta copiii sa depaseasca cu succes incercarile vietii (dragoste, TIMP si energie).

Teme de reclectie pentru parinti

 • Pot fi rezolvate problemele copiilor nostri doar de catre profesorii diriginti sau de catre consilierul scolar?
 • Ce credeti ca a reusit dirigintele sa corecteze la elev prin comunicarea in afara orelor de program?
 • Ce se intampla daca nici noi parintii si nici profesorii nu comunica eficient cu copilul nostru? Cu cine va comunica acesta?

Recomandari pentru o buna intelegere cu adolescentii nostri

 • Personalitatea in formare a copilului nostru va fi reprezentata de „ansamblul de valori” impregnat in familie.
 • Este obligatia parintilor de a sprijini procesul de crestere si dezvoltare al copiilor.
 • Copiii nu invata sa coopereze daca nu au un exemplu in familie.
 • Ca parinti avem misiunea de a fi langa copii pentru a-i ajuta sa faca fata incercarilor.
 • Nimeni nu poate intelege problemele copiilor mai bine ca parintii.

concluzie

Daca parintii ajung sa inteleaga nevoile reale ale copiilor lor, vor avea mai putine motive sa castige bani pentru achizitionarea diverselor lucruri si mai multe motive pentru a petrece mai mult timp cu familia.

Asteptam comentarii.

Raspunde

Nota: Puteti utiliza XHTML in comentarii. Adresa de email NU va fi publicata.


Medicina