Tipuri de masaj

Duminica, Februarie 8, 2009

Iata descrierea unor tipuri de masaj practicate de-a lungul timpului. Gasiti un mic istoric precum si principalele directii de folosire ale acestor foarte interesante tehnici.

Citeste si: Vindeca-te devine BIO!

Atingerea terapeutica

Principalele tipuri de masaj

Metoda a fost elaborata la inceputul anilor 1970 de Dora Kunz si Dolores Krieger, infirmiere si profesoare la Universitatea New York.
Atingerea terapeutica este o apropiere care aminteste de vechea practica de pozitionare a mainilor, fara conotatii religioase. Este vorba probabil de una dintre apropierile energetice cel mai studiate si documentate pe plan stiintific. Diferite studii au demonstrat eficacitatea sa in reducerea anxietatii, durerii, a efectelor neplacute post-operatorii si ale chimioterapiei. Metoda este aprobata de numeroase asociatii profesionale din lume fiind aplicata in multe spitale din 75 tari. Atingerea terapeutica nu implica intotdeauna atingerea directa. Cel mai frecvent practicantul tehnicii isi tine mainile la 10 cm de corpul pacientului care ramane imbracat. O sedinta dureaza intre 10 si 30 min si se deruleaza in mod normal in 5 etape:

 • concentrarea celui care intervine
 • cu ajutorul mainilor evalueaza natura campului energetic al receptorului
 • efectueaza un balans-maturare prin miscari largi ale mainilor pentru eliminarea acumularilor energetice
 • rearmonizeaza campul energetic proiectand ganduri, sunete sau culori
 • la sfarsit reevalueaza calitatea campului energetic.

Practicantii acestei tehnici afirma ca trupul, spiritul si emotiile fac parte dintr-un camp energetic complex si dinamic propriu fiecarei persoane care ar fi de natura cuantica. Daca acest camp este in armonie exprima starea de sanatate; perturbarea lui inseamna boala.
Atingerea terapeutica permite prin transferul de energie reechilibrarea campului energetic si promovarea sanatatii. Contestatarii metodei sustin ca prezenta unui “camp energetic” n-a fost niciodata probata stiintific, iar beneficiile ei nu trebuie atribuite decat unui raspuns psihologic pozitiv sau efectului placebo. Pentru a sustine controversa, teoreticienii metodei sustin ca o componenta esentiala a tratamentului ar fi calitatea concentrarii, intentia si compasiunea celui care intervine, acestea fiind dificil de evaluat clinic.
Prin marea sa simplitate, tehnica de baza se poate invata in general in cate 8 ore; practicienii profesionisti participa la ateliere de perfectionare si practica sub supravegherea unui mentor.
Principalele aplicatii terapeutice ale tehnicii mentionate sunt:

 • scaderea anxietatii
 • ameliorarea starii generale a bolnavilor de cancer
 • ameliorarea durerilor post-operatorii sau a tratamentelor dureroase la pacientii spitalizati
 • ameliorarea durerilor din artrite si osteoartrite
 • reducerea simptomatologiei la bolnavii cu dementa Alzheimer

Alte posibile indicatii:

 • ameliorarea cefaleei
 • favorizarea cicatrizarii plagilor
 • tratarea anemiei
 • ameliorarea durerilor cronice
 • ameliorarea simptomelor de fibromialgie

Masajul suedez

Manevrele au fost elaborate de Per Henrik Ling (1776-1839). Fost medic, Ling s-a inspirat din cunostinte de fiziologie, anatomie, educatie fizica, tehnici de masaj ancestrale, utilizate de medicii gimnasti din epoca greco-romana. “Un element completeaza regulile sale de baza: puterea gandului asupra corpului”, ceea ce l-a facut sa fie criticat si tratat de unii ca fanatic religios.
In anii 1900 masajul suedez a fost recunoscut in lume; patrunde si in America prin emigrantii scandinavi.
Masajul suedez este o tehnica de masaj dinamic ce vizeaza disparitia tensiunilor musculare si articulare. Efectul sau tonifiant si relaxant favorizeaza circulatia sangvina si limfatica, eliminarea toxinelor, ajuta corpul sa-si regaseasca echilibrul sau natural.
Tehnica presupune mai multe manevre care executate intr-o ordine specifica creeaza efecte similare celor obtinute prin gimnastica.
Masajul suedez pune accent in special pe muschi si articulatii, dar actioneaza si asupra sistemului nervos si circulator.
Aplicatii terapeutice:

 • ameliorarea durerilor de spate
 • ameliorarea starilor post-operatorii
 • imbunatatirea starii generale in transplantul de maduva

In practica, masajul suedez e considerat ca cea mai clasica apropiere corporala. E de altfel cea mai populara tehnica in SUA si Europa.
La prima intalnire, practicianul evalueaza starea de sanatate pentru a se asigura ca nu exista contraindicatii (comune cu ale masajului terapeutic). Se practica pe o masa de masaj, pe o persoana dezbracata total sau partial, sau pe un scaun de masaj. Sunt utilizate uleiuri sau lotiuni si se efectueaza miscari de tip continuu. Masajul se finalizeaza in general printr-o perioada de repaus de durata diferita ce permite “gustarea din plin” a beneficiilor.
Nu exista niciun organism oficial care sa incadreze formarea in masajul suedez. Aceasta se face in scoli de masaj terapeutic, prin programe de formare in kinetoterapie, ortoterapie, hidroterapie, masaj sportiv.

Masajul Esalen

Conceptul elaborat la Institutul Esalen, fondat in 1962 la Big Sur in California, insista asupra eliberarii din “carapacea corporala”, exprimarea sentimentelor si dezvoltarea potentialului uman. Tehnica este derivata din masajul suedez, fiind o marca comerciala a Institutului Esalen California, primul atelier fiind deschis publicului larg in 1968.
Masajul Esalen este o apropiere blanda si intuitiva care vizeaza trezirea unei senzualitati si a unei constiente psihocorporale prin atingere si respiratie. Filozofia sa e bazata pe ascultare si prezenta.
Masajul Esalen nu vizeaza sa raspunda unei probleme particulare (ameliorarea unei dureri de spate, de exemplu), ci inglobeaza intreaga persoana. Pe de o parte practicianul invata sa-si ajusteze miscarile respiratorii si alte reactii la persoana receptoare, pe de alta parte persoana masata invata sa se relaxeze ascultand reactiile fiecarei parti a corpului sau, luand contact cu viata sa interioara. Metoda este in mare parte intuitiva, greu de descris tehnic si stiintific.
Masajul Esalen induce o mare relaxare si o conexiune profunda corp-spirit; poate fi vazut ca o meditatie in miscare.
O sedinta dureaza in general o ora. Terapeutul invita persoana masata sa-si simta tensiunile si emotiile pe care le are si sa se abandoneze propriilor senzatii interioare. Sedinta incepe cand practicianul e complet concentrat pe energia persoanei masate. Fata de alte tipuri de masaj cu ulei, masajul Esalen nu are etape prestabilite. Primul gest e de stabilire a contactului, urmat de lungi miscari fluide executate foarte lent. Cand persoana incepe sa se relaxeze si sa se abandoneze, practicianul variaza miscarile sale ca intensitate si viteza. Sedinta se termina prin miscari ample creand senzatia de spatiu.
Institutul Esalen ofera doua tipuri de programe de formare: unul de 28 zile echivaland 150 ore de formare, altul pe parcursul a doua luni.

Masajul californian

Masajul californian a aparut la inceputul anilor 70, odata cu aparitia tipurilor de terapie ce promoveaza eliberarea din carapacea corporala, exprimarea sentimentelor si dezvoltarea potentialului uman. Inspirata din masajul Esalen, Margaret Elke a creat tehnica masajului californian, popularizata incepand cu anii 80.
Masajul californian este o apropiere globala ce urmareste atat detensionarea, cat si ridicarea unei constiente psihocorporale. Utilizeaza miscari lungi, lente si fluide, ce permit o relaxare profunda fizica si psihica. Impartind netezirea blanda, manevrele se inlantuie si se intensifica pentru ameliorarea tensiunilor mai profunde, putand elibera emotii ascunse inscrise in memoria corporala. Cu cat persoana masata se abandoneaza acestei experiente, cu atat ea se deschide unei comunicari nonverbale proprii masajului californian, calificandu-l ca “atingerea inimii”.
Din punct de vedere terapeutic, masajul californian contribuie la ameliorarea durerilor cronice, a durerilor musculare in fibromialgie, boli articulare si altele.
In masajul californian se foloseste uleiul, iar sedinta dureaza de obicei o ora. Persoana e dezbracata, intinsa pe sol sau pe masa de masaj. Practicantul invita persoana masata sa-si simta tensiunile si emotiile si sa se abandoneze acestei calatorii interioare.
Tehnica implica mai multe manevre care incep prin neteziri lente si armonioase urmate de presiuni alunecoase, ce devin mai profunde in partile mai tensionate ale corpului.
Masajul californian poate fi recunoscut sub diverse denumiri: masaj armonic, neurosenzorial, holistic sau senzitiv; masajul senzitiv Gestalt inspirat de masajul californian si Gestalt utilizat in psihoterapia corporala pune accent pe persoana ca intreg si vizeaza dezvoltarea potentialului uman.

Masajul neo-reichien

Este o abordare globala ce permite constientizarea dintre senzatiile fizice si trairile emotionale, vizand eliberarea tensiunilor musculare inscrise in memoria corpului pentru a face fata traumelor nevindecate si a regasi echilibrul energetic si constiinta de sine.
Dr. Wilhelm Reich (1897-1957), medic si psihanalist austriac considerat unul din pionierii terapiei psihocorporale a observat la pacienti o relatie intre starea emotionala si aparenta fizica (postura, gestualitate, mimica); a elaborat conceptul de “armura musculara”; a descoperit 7 inele musculare care reactioneaza prin tensionare: la ochi, maxilar, gat, piept, talie, abdomen, bazin; in timp se creaza inconstient aceasta armura musculara (gat rigid, abdomen in tensiune, umeri crispati, dureri de cap, exces de grasime etc.) pentru a se proteja de durerile psihice nevindecate.
Masajul neo-reichien se foloseste in dureri de spate, cap, insomnie, anxietate, tulburari digestive, sciatalgii.
O sedinta dureaza 60-80 min; se foloseste ulei; se practica pe o persoana dezbracata intinsa pe masa de masaj sau pe sol.
La prima intalnire terapeutul face anamneza psihica si corporala, noteaza informatiile raportate la armura musculara. Pentru relaxarea tensiunilor se folosesc miscari lente si profunde asupra muschilor si tesutului conjunctiv. Se face de la cap la picioare, din centru spre periferie, variand ca intensitate in functie de sensibilitatea subiectului.

Masajul Tui Na

Impreuna cu acupunctura, principii de dieta, farmacopee si exercitiile energetice, formeaza medicina traditionala chineza. Exista peste 300 de manevre diferite, riguros clasificate, in functie de forma, forta si functia lor, executate de obicei cu membrele superioare. Dupa criteriile oocidentale, Tui Na se claseaza in categoria masajelor dinamice.
E de obicei prescris de catre un doctor in medicina chineza ca simplu masaj de detensionare sau pentru o armonizare energetica. Se efectueaza pe masa de masaj sau pe covor la sol, pe o persoana imbracata confortabil. Inainte de a incepe practicianul se concentreaza si se reculege pentru a “pune in forta” energiile. Se folosesc miscari continue, asociate frecvent cu exercitii Qi Gong.
Acest masaj elimina blocajele si stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, favorizeaza circulatia sangvina si energetica, contribuie la diminuarea durerii.
Tui Na face parte din cultura chineza de milenii. Inscriptii pe oase si pe carapace de broaste testoase atesta ca a fost folosit in ingrijirea copiilor si in tratarea tulburarilor digestive la adulti. A fost interzis in timpul revolutiei comuniste (1911-1949), apoi a fost reintegrat ca parte a medicinii traditionale chineze. In 1950 a aparut primul program de formare in Tui Na, care dura 2 ani, iar din 1974 formarea se realizaza in stagiu de pregatire de 5 ani.

Shiatsu

Este o tehnica de origine japoneza care foloseste atingerea pentru restabilirea circulatiei energiei vitale “Qi” in zonele corpului unde aceasta lipseste sau e in exces. La originea Shiatsu-lui modern sta Tokujiro Namikoshi (sec. XX).
Se practica exercitand o presiune mai mult sau mai putin puternica cu varfurile degetelor, dar si cu pumnii, coatele, genunchii, picioarele asupra unor puncte precise situate de-a lungul meridianelor care corespund unui organ sau unei functii specifice.
In functie de dezechilibrul energetic, terapeutul apeleaza si la alte tehnici: petrisajul, rotatia articulatiilor, ciupirea, vibratia pentru eliminarea blocajelor, stimuland punctele sensibile si activand fortele naturale de regenerare.
Se utilizeaza in:

 • reumatologie (artroze, artrite, lumbago, cervicalgii, torticolis)
 • ginecologie (varsaturi matinale in timpul sarcinii, post-partum, tulburari ale ciclului menstrual)
 • psihologie (depresie, anxietate, toxicomanie, tulburari sexuale)
 • tulburari digestive (colite, constipatie, varsaturi)

Se aplica la persoane imbracate lejer, de obicei in pozitie culcata pe covor sau pe masa de masaj.
Cursul de initiere in shiatsu dureaza intre 15 si 30 ore si sunt oferite in mod regulat marelui public.

Tradus din limba franceza de catre autor.

BIBLIOGRAFIE

 1. Braverman DL, Schulman RA – Massage techniques in rehabilitation medicine- Phys Med Rehabil Clin N Am.-1999
 2. Ernst E – The safety of massage therapy- Rheumatology (Oxford). 2003
 3. Pioro-Boisset M, Esdaile JM, Ftzcharles MA – Alternative medicine use in fibromyalgia syndrome- Arthritis Care Res. 1996
 4. Gondolin Camille et al. – Le guide des medicines paralleles- Evergreen. 2000
 5. Collinge William- Massage Therapy and Bodywork: Healing Through Touch- Health Wolrd Online
 6. West Andree- Le toucher Therapeutique- participer au processus naturel de Guerison- Editions du Roseau. 2001
 7. http://www.passeportsante.net/fr/Therapies/Guide

Citeste si:

Vindeca-te devine BIO!

Substantele daunatoare din jurul nostru

Asteptam comentarii.

Raspunde

Nota: Puteti utiliza XHTML in comentarii. Adresa de email NU va fi publicata.


Medicina