Despre pacea interioara

Sambata, Februarie 21, 2009

Intrebare: CE ESTE PACEA INTERIOARA?
Raspuns:

  1. Bunul nostru cel mai de pret pe care-l cautam toata viata; fara acesta, nimic nu are importanta.
  2. Armonia care ne determina sa ne comportam intr-un anumit mod, sa ne respectam valorile si convingerile si sa avem un echilibru perfect in viata.
  3. Reprezinta busola care ne ghideaza in actiunile si in relatiile noastre, pentru a atinge sanatatea si fericirea.


1.Bunul nostru cel mai de pret

por1

Bucuria de viata nu poate fi comparata cu nici o alta comoara materiala. Putem sa ne bucuram in fiecare clipa de ceea ce suntem, de fiintele dragi, de mediul nostru, de o floare sau o petala, de un suras sau de un simplu salut.

„Omul care se crede fericit chiar este fericit” (D.Diderot)

„Daca nu putem fi fericiti, greseala e de obicei in noi insine ( J.L.Avebury).

Voi relata o istorioara care m-a facut sa meditez mult timp la „nemultumirile mele”. Problema este de perceptie. Mi-am propus sa vad partea plina a paharului si sa multumesc.

Un padurar traia cu fiul sau la marginea padurii intr-o casa saracacioasa, dar curata si in care se simtea foarte bine. In fiecare zi multumea lui Dumnezeu ca are un acoperis deasupra capului si un fiu care sa-l sprijine. Amandoi isi castigau cele necesare traiului lucrand cu ziua la diversi gospodari instariti ai satului sau muncind la padure. Singura lor avere era un cal pe care padurarul il ingrijea cu multa dragoste.

Lucrul celor doi la care se adauga si efortul calului era binecuvantat si satenii il intrebau adesea:

Cum se face ca faci totul cu atata usurinta si voiosie?

Sunt recunoscator pentru toate, ii multumesc lui Dumnezeu si il invit zilnic alaturi de mine raspundea simplu padurarul.

Intr-o dimineata omul nostru constata ca averea lui nu mai era. Calul luase calea codrului. Dar asta pentru el nu era pricina de intristare. Ridica recunoscator ochii spre cer si ceru binecuvantarea Divina ca in fiecare zi.

Cum poti sa mai fii recunoscator stiind ca ai ramas fara sursa ta de venit? il intrebau satenii.

Recunostinta se intoarce asupra mea si eu sunt linistit, venea raspunsul padurarului.

Tatal si fiul continuau sa raspunda solicitarilor din ce in ce mai rare ale satenilor. Fara cal nu erau de mare ajutor. Cand nu aveau de lucru in sat sau la padure, se ingrijeau de mica parcela de pamant de pe langa casa, care le asigura hrana. Erau zile cand numai fiul era plecat la munca si padurarul ramanea acasa. Intr-o astfel de zi, cand tanarul se indeletnicea cu activitatea in padure, un arbore batran cazu peste piciorul acestuia si-l rupse.

Mare necaz!!! spusera satenii. Fara cal mai mergea, dar acum si cu feciorul bolnav ce-o sa te faci?

Voi fi recunoscator, raspunse tot linistit padurarul.

Satenii dadeau plictisiti din umeri neintelegand atitudinea de pace si calm a consateanului lor.

Dupa doua zile statul vecin a declarat razboi tinutului si toti tinerii au fost inrolati. In sat au ramas batranii, femeile, copiii si bolnavii.

Acum, cu adevarat ai pentru ce sa fii recunoscator, au afirmat satenii si il invidiau pe padurar pentru necazul transformat in binecuvantare, de care acesta avusese parte .

In aceeasi zi calul s-a intors la stapanul lui aducand cu el o herghelie de cai salbatici. Binecuvantarea padurarului s-a dovedit de aceasta data a fi binecuvantarea intregului sat.

Am inteles atunci ca principiul vietii noastre si scopul suprem este pacea sufleteasca si multumirea.

2. Armonia

„In Univers exista o ordine Divina, iar noi suntem meniti sa fim in armonie cu toti si cu toate.”(Carmen Harra- CELE 11 PRINCIPII ETERNE)

Armonie inseamna echilibru si aliniere cu Divinitatea. Este starea energetica de sanatate, fericire, implinire si recunostinta; recunostinta provenita din senzatia de multumire si beatitudine pentru tot ce ne inconjoara. In echilibru suntem plini de energie, de creativitate si vedem solutii in locul problemelor, ne multumim cu ce avem si nu suferim pentru ce ne lipseste, vedem partea plina a paharului si nu pe cea goala. Ne deschidem catre cei din jur cu compasiune si intelegere. Suntem eliberati de anxietate si de frica. Cand nu exista armonie apar bolile si disfunctiile.

3.Busola care ne ghideaza

in actiunile si in relatiile noastre, pentru a atinge sanatatea si fericirea.

In afara celor sase simturi cunoscute (vaz, gust, auz, simtul tactil, kinestezic, olfactiv), cel de-al saptelea simt, INTUITIA, este glasul interior care ne calauzeste instinctiv spre patrunderea in esenta unui lucru sau a unui fapt. Ea ne descopera prin constienta, adevarul, fara un rationament logic preliminar. Astfel ca putem intui daca o actiune pe care vrem sa o intreprindem sau o relatie de care ne agatam sunt in ordine si ne vor aduce pacea sufleteasca. Depinde de noi daca ne ghidam sau nu dupa indicatorul acestei busole. Abrahab Lincoln afirma ca „…..Oamenii sunt atat de fericiti pe cat hotarasc sa fie”, iar eu am constatat valabilitatea adevarului ancestral: CAND EU SUNT IN ORDINE, LUMEA MEA ESTE IN ORDINE.

Eu sunt in ordine cand sunt fericita si am pace sufleteasca. Cand eu sunt fericita, actionez cu dragoste, iubire si ii contaminez pe cei din jur cu buna dispozitie. Este silogismul cel mai simplu.

new-bitmap-image

scariToti avem busola care ne ghideaza. La unii dintre noi ea nu este activa ci se afla in stare latenta intr-un sertaras ascuns al subconstientului. De cele multe ori ea ne sensibilizeaza constiinta, atentionandu-ne asupra intentiilor, cailor sau actiunilor noastre. Aceste atentionari subtile le simtim sub forma unor disconforturi interioare, nelinisti, frustrari, tristeti, culpabilizari si autoculpabilizari, depresii . Alteori devenim iritati, nervosi, sau chiar agresivi.Persoanele spirituale, care considera viata ca o tranzitie catre eternitate, si doresc desavarsirea, au o perceptie foarte fina a indicatorului acestei busole. Dar pentru a deveni o fiinta spirituala sunt cateva trepte de urcat. Abraham Maslow clasifica oamenii in functie de nevoile lor; nevoia si dorinta de desavarsire se afla in varful piramidei trebuintelor. Individul ajuns pe treapta spiritualitatii are placerea instinctiva de a fructifica la maximum capacitatile proprii, pentru a deveni din ce in ce mai bun. El devine constient de atat potentialul personal cat si de cel colectiv. In acest caz busola care ghideaza are un indicator pentru propria persoana si altul care vizeaza intreaga specie umana.

pacea interioara

CEI RAI N-AU PACE ZICE DOMNUL – Isaia 48.22
EI NU CUNOSC CALEA PACII SI IN CAILE LOR NU ESTE DREPTATE – Romani 3.17
CACI EU STIU GANDURILE, PE CARE LE AM CU PRIVIRE LA VOI, ZICE DOMNUL, GANDURI DE PACE SI NU DE NENOROCIRE – Ieremia 29.11
DACA ESTE CASA ACEEA VREDNICA, PACEA VOASTRA SA VINA PESTE EA; DAR DACA NU ESTE VREDNICA, PACEA VOASTRA SA SE INTOARCA LA VOI – Matei 10.13
  • Biblia
  • Brian Tracy – Succesul in viata – Ed. For You 2004
  • Carmen Harra – Cele 11 principii eterne – Ed. For You 2008
  • Napoleon Hill, W. Clement Stone – Succesul si Atitudinea – Ed. Curtea Veche 2002

In articolul urmator:

CUM AJUNG LA PACEA INTERIOARA?- metode si exercitii

Comentarii indiponibile pentru acest articol.


Medicina