Regim alimentar de calitate – aditivii

Duminica, Februarie 15, 2009

Alimentatia sanatoasa nu este asa de usor de urmat. Fie ca vrem sa urmam o alimentatie de culturist sau sa avem grija la caloriile pe care le consumam sau ca ne dorim sa slabim sanatos, este foarte important sa ne dam seama de calitatea alimentelor pe care le consumam. Substantele folosite in alimentele de pe piata ne pot influenta sanatatea mai mult sau mai putin. Exista organisme internationale care controleaza componenta alimentelor si care conduc studii periodice pentru a afla impactul aditivilor alimentari asupra consumatorilor.

Uniunea Europeana publica periodic rapoarte despre aditivii alimentari. Unii dintre cei mai periculosi aditivi inca mai sunt folositi in Romania, desi au fost interzisi in alte tari.

Tabelul de mai jos contine aditivii periculosi:

Nume Numar Folosire De stiut
Tartrazina E102 Folosit ca si colorant pentru alimentele galbene. Poate cauza reactii alergice la aproximativ 15% din populatie. Poate fi o cauza a atacurilor astmatice si a fost cauza hiperactivitatii la unii copii. Aceia care sufera de astm, rinita si urticarie pot descoperi ca starea lor se inrautateste dupa consumarea tartrazinei.
Galben Sunset FCF E110 Folosit pe scara larga ca si conservant. Unele studii pe animale au indicat intarzierea cresterii si severe pierderi de greutate. Persoanele cu astm, rinita sau urticarie ar trebui sa evite E110.
Amarant E123 Colorant alimentar folosit in vin, bauturi spirtoase, icre. Interzis in SUA. Evitati-l daca suferiti de astm, rinita, urticarie si alte alergii.
Ponceau 4R E124 Folosit pe scara larga ca si colorant alimentar. Persoane care sufera de astm, rinita, urticarie, pot descoperi ca simptomenele lor se agraveaza in urma consumarii acestui colorant.
Rosu Alura AC E129 Folosit pe scara larga ca si colorant alimentar, in snack-uri, sosuri, conserve, supe, vinuri, cidru etc. Evitati-l daca suferiti de astm, rinita (inclusiv rinita
alergica) si urticarie.
Negru Briliant BN E151 Folosit pe scara larga in bauturi, sosuri, snack-uri, vinuri, cascaval etc. Persoanele care sufera de alergii, astm, rinita, urticarie, etc. ar trebui sa evite aceasta substanta.
Acidul Benzoic E210 Folosit pe scara larga ca si conservant in multe mancaruri dar si in bauturi, produse cu continut redus de zahar, cereale si produse din carne. Poate inhiba temporar functiile enzimelor digestive si poate epuiza nivelul de glucide. Ar trebui
evitat de cei care sufera de alergii cum ar fi rinita alergica, urticaria si astmul.
Benzoat de Potasiu E212 Conservant folosit in multe alimente, produse cu continut scazut de zahar, cereale, produse din carne. Poate inhiba temporar functiile enzimelor digestive si poate seca nivelul de glucide si amine. Ar trebui evitat de cei care sufera de alergii cum ar fi rinita alergica, urticarie si astm.
Benzoat de Calciu E213 Conservanti prezenti in multe alimente dar si in bauturi, alimente cu continut scazut de zahar, cereale, produse din carne. Poate inhiba temporar functiile enzimelor digestive si poate epuiza nivelul de glucide si amine. Ar
trebui evitat de cei care sufera de alergii cum ar fi rinita alergica, urticarie si astm.
Hidroxibenzoat de Propil E216 Conservanti intalniti in cereale, snack-uri, produse din carne si prajituri. Hidroxibenzoatul de propil a fost identificat ca fiind cauza
dermatitei cronice in numeroase cazuri.
Dioxid de Sulf E220 Folosit pe scara larga ca si conservant. Dioxidul de Sulf reactioneaza cu o gama larga de substante din mancare, inclusiv diferite
vitamine, minerale, enzime si acizi grasi. Cele mai des intalnite reactii adverse la sulfit sunt regasite la plamani, in special la cei predispusi spre astm. Alte reactii adverse includ hipotensiunea (presiune scazuta a sangelui) inrosirea fetei, senzatii de amorteala si socuri anafilactice. Se sugereaza evitarea de E220 suferinzilor de conjunctivita, bronsita, emfizem, astm pulmonar si boli cardiovasculare.
Sulfit de Sodiu E221 Conservant folosit la producerea vinului si producerea altor alimente. Sulfitele au fost asociate cu declansarea atacurilor astmatice; majoritatea astmaticilor sunt
sensibili la sulfitii din alimente.
Disulfit de Sodiu,
Metabisulfit de Sodiu
E223 Folosit pe scara larga ca si conservant si antioxidant. Poate provoca astm
Sulfit de Calciu E226 Folosit pe o scara larga, in mod special ca si conservant intr-o varietate de alimente – de la hamburgeri pana la biscuiti, de la ciuperci inghetate pana la pulpa de hrean. In SUA sulfitii sunt interzisi in multe alimente, inclusiv in produsele din carne, deoarece fac ca
produsele vechi sa arate proaspete. Pot cauza probleme pulmonare, inrosirea
fetei, scaderea presiunii sangelui, amorteala si socuri anafilactice. Organizatia Internationala a Muncii sugereaza evitarea sulfitelor daca suferiti de astm bronsic, probleme cardiovasculare sau
respiratorii si emfizem pulmonar.
Nitrat de Potasiu E249 Folosit ca si conservant in produsele din carne. Trei preocupari principale referitoare la sanatate: Poate scadea capacitatea transportului de
oxigen din sange, se poate amesteca cu alte substante formand nitrozamine, care sunt cancerigene, si poate avea efect de atrofiere asupra glandei suprarenale.
Butil Hidroxianisol BHA E320 Folosit pe scara larga ca si conservant, in mod special in alimentele bogate in grasimi, prajituri, produse din carne. Agentia Internationala de Cercetari in Cancer ne anunta ca BHA este posibil cancerigen. BHA
interactioneaza cu nitrati pentru a forma chimicale cunoscute ca fiind mutagene (cauzeaza schimbari in celulele ADN).
Clorura Stanoasa E512 Antioxidant si agent de retentie de culoare regasit in alimente conservate si imbuteliate, sucuri de fructe. Intoxicatii acute au fost raportate in urma ingestiei sucurilor de fructe cu concentratii de E512 mai
mare de 250mg pe litru. Cauzeaza greata, varsaturi, diaree si dureri de cap.
Glutamat Monosodic (MSG) E621 Folosit pe o scara larga ca potentiator de aroma Cei sensibili la glutamat monosodic au simtit simptome cum ar fi presiune craniana, convulsii, dureri in piept, dureri de cap, greata, senzatii de arsura si tensiune a fetei. Multi producatori de mancare pentru bebelusi au incetat adaugarea acestei substante.
Aspartam E951 Folosit pe scara larga ca indulcitor in bauturi, snack-uri, dulciuri, alcool, prajituri si mancaruri pentru ‘dieta’. Aspartamul poate afecta persoane cu PKU (phenylketonuria). Raporturi recente arata posibilitatea
durerilor de cap, orbirii si convulsiilor pe termen lung, provocate de doze mari de aspartam.
Zaharina si sarurile sale de Na, K si Ca. E954 Folosit pe scara larga ca indulcitor, regasit in produsele de slabit si in produsele fara adaos de zahar. Agentia Internationala de Cercetari in Cancer a concluzionat ca zaharina este posibil cancerigena.

Urmatorul tabel contine aditivii considerati a fi potential periculosi pentru sanatatea dumneavoastra :

Nume Numar Folosire De stiut
Annatto/Bixina/Norbixina E160B Colorant alimentar folosit intr-o varietate de alimente cum ar fi margarina, produsele de panificatie, prajituri, cascaval, peste afumat, cereale si lichioruri. Poate provoca eruptia urticariei si edemului angioneurotic (o reactie alergica
caracterizata prin inflamarea subita a pielii si a altor locuri), dificultati in respiratie.
Cantaxantina E161G Colorant alimentar regasit in carnati. Consumul pe termen lung poate cauza daune la ficat.
Aluminiu E173 Folosit pentru a curata apa de la robinet si ca si colorant alimentar. Cantitati mari de aluminiu au fost legate de Alzheimer si osteoporoza.
Litol Rubin BK E180 Folosit ca si colorant pentru cascaval. Ii poate afecta pe cei care sufera de astm, rinita, urticarie si alte reactii alergice.
Hexametilen tetramina
(Hexamina)
E239 Conservant intalnit in cascaval. Poate forma formaldehide si amoniac. Formaldehida este considerata cancerigena si poate provoca astm, bronsita, dureri de cap si iritarea pielii.
Dioxid de Carbon E290 Folosit pentru acid si alte bauturi acidulante. Intarzie maturizarea legumelor si a fructelor si neutralizeaza mucegaiul si bacteriile. Consumul de dioxid de carbon dupa o lunga perioada de timp poate fi periculoasa. Studii
experimentale dovedesc ca dioxidul de carbon consumat pe termen lung poate reduce semificativ fertilitatea.
Citrati de Sodiu E331 Controleaza aciditatea in bauturi carbogazoase, lapte si supe instant. Consumul excesiv poate deregla balanta acid/alcalin si poate cauza tetanie (spasme ale muschilor) si
incetineste inima.
Tartrat de Sodiu si Potasiu E337 Folosit ca emulsificator in cascaval. Ar trebui evitat de persoanele cu probleme cardiace, hipertensiune arteriala, probleme la ficat sau
rinichi si sodiul poate cauza retentia apei.
Acid Fosforic E338 Folosit pe scara larga ca solvent, antioxidant si ca aroma (in special in bauturi usoare). Consumul excesiv de fosfati in alimente si bauturi poate produce un dezechilibru al mineralelor esentiale ducand la pierdere de calciu din oase si calcifierea tesuturilor moi, in special rinichii. Limita zilnica acceptata este de 70 mg. Dar este evident ca se pot consuma pana la 500 mg pe zi in cazul in care se consuma des junk food. La acest nivel mineralele continute in oase si densitatea vor scadea, facand riscul de osteoporoza mai mare.
Ortofosfati de Sodiu E339 Folosit in cafea. Consumul excesiv de fosfati in alimente si bauturi poate produce un dezechilibru al mineralelor
ducand la o pierdere de calciu din oase si calcifierea tesuturilor moi, in special rinichii. Limita zilnica acceptata este 70mg. Dar este evident ca se pot consuma pana la 500mg pe zi in cazul in care se consuma des junk food. La acest nivel mineralele continute in oase si densitatea vor scadea, facand
riscul de osteoporoza mai mare.
Acid
Succinic
E363 Folosit ca potentiator de aroma in supe, prajituri sau bauturi. Dozele mari pot produce diaree si varsaturi.
Guma Karaya E416 Folosit ca emulsificator in dressingul pentru salata, in produse din carne, deasemenea in cascaval si produse congelate, liqioruri si guma. Absoarbe o cantitate mare de apa si actioneaza ca un laxativ, care poate produce disconfort abdominal. Ocazional reactiile alergice, urticaria, rinita, dermatita si astmul, au fost atribuite consumului de guma Karaya.
Difosfat si Polifosfat E450 Regasit in gogosi, biscuiti, praf de copt, cascaval, conserve de cartofi si peste etc. Consumul excesiv poate duce la dezechilibrarea nivelului de minerale, care poate determina
deteriorarea oaselor si osteoporoza.
Sorbitan Mono Stearat E491 Folosit pe scara larga ca emulsificator. In cantitati mari poate cauza marirea ficatului si canalului coledoc, dezvoltarea oligofreniei.
Clorura de de Potasiu E508 Folosit pe scara larga impreuna cu produse din drojdie. Dozele mari luate oral pot cauya iritatii gastrointestinale, slabiciune, probleme cu circulatia si varsaturi. In orice caz, clorura de potasiu gasita ca substituent in sarea comerciala produce o otrava aproape fatala pentru bebelusul de 8 luni.
Fosfat de Aluminiu si Sodiu. E541 Agent de crestere folositi in prajituri Doze mari de aluminiu au fost asociate cu Alzheimer si osteoporoza.
Gluconat Feros E579 Colorant pentru masline. Poate ucide copii, mai ales intre 12 si 24 de luni. Doar 2mg poate cauza moartea. Poate fi gasit in cantitati mari in supliment feros.
Acid Glutamic E620 Folosit pe scara larga ca potentiator de aroma si substituent in sare. Mai rar il intalnim in condimente si arome. Cercetatorii sunt ingrijorati ca acidul glutamic poate distruge celulele nervoase si poate
implica boli degenerative cum ar fi Alzheimer, Parkinson si Huntington.
Ciclamat de Sodiu E952 Folosit pe scara larga ca indulcitor in alimentele de ‘dieta’ si produsele cu continut scazut de zahar. Unele probleme ale pielii cu ar fi pruritul, dermografia, urticaria si edemul angioneurotic au fost
atribuite consumului de Ciclamat.
Lactitol E966 Folosit pe scara larga ca indulcitor in produsele cu continut scazut de zahar si cele pentru dieta. Poate cauza diaree consumat in doze mari (50mg sau mai mult ). Studiile pe animale dovedesc existenta unor cazuri de feto-toxicitate (efect mutagen asupra fetusului).
Extract de Quillaia E999 Folosit ca agent spumant in bauturile racoritoare. Praful Quillaia proprietati iritante si stimulante. Improbabil sa cauzeze probleme in bauturi, dar dozele mari duc la efecte toxice severe, inclusiv daune la ficat, insuficienta respiratorie, convulsii si coma.
Gelatina Folosit in general ca agent gelatinos in jeleuri, prajituri,
produse din carne.
Gelatina este obtinuta in general de la porci si ocazional de la vite.

In tabelul de mai jos sunt inclusi aditivii care, in cantitati normale sunt considerati nepericulosi :

Nume Numar Folosire De stiut
Cosenila, Carmin E120 Folosit pe scara larga ca si colorant rosu. Nedaunator, dar ar trebui sa stii despre Cosenila ca este obtinuta din organismele uscate ale insectelor femele.
Extract de Sfecla Rosie E162 Intalnit pe scara larga ca si colorant. Consumul ar trebui interzis copiilor mici.
Carbonat de Calciu E170 Folosit pe scara larga ca si colorant, in special in prajituri. Poate cauza constipatie. In cantitati mari (mai putin in alimente decat in dozele medicinale) pot
rezulta hemoroizi, pietre la rinichi, comportament confuz, anorexie, dureri abdominale si muschi slabiti.
Argint E174 Folosit pentru invelisul produselor de cofetarie. Improbabil sa cauzeze probleme, aflat in alimente, dar consumul pe termen lung a provocat argiroza
(innegrirea ochilor, nasului, gatului si a pielii) si probleme la rinichi la
alte persoane.
Bifenil E230 Folosit pe scara larga ca si conservant pentru a preveni mucegaiul la citrice. Muncitorii care impregneaza ambalajele fructelor cu bifenil au semnalat simptome care indica
afectarea nervului central sau periferic si afectiuni ale ficatului.
Acid Propionic E280 Folosit ca si conservant, in special in paine si produsele de brutarie. Improbabil sa cauzeze probleme, aflat in alimente. Expunerea muncitorilor la Acidul propionic
provoaca usoare pana la moderate arsuri ale pielii si usoare inrosiri ale
ochilor.
Ascorbat de Calciu E302 Folosit pe scara larga ca si antioxidant. Cantitatile mari pot spori formarea pietrelor la rinichi.
Propil Galat E310 Folosit pe scara larga ca si antioxidant. Improbabil sa fie cancerigen, desi poate cauza dermatita celor care sunt expusi in mod obisnuit
(ex. lucratorii din brutarii). Studiile pe animale arata ca Propilul Galat provoaca la sobolanii
masculi tumori ale glandelor in pancreas.
Acid Citric E330 Folosit pe scara larga ca antioxidant si ca aroma. Un aditiv natural, organic, Acidul citric este considerat o chimicala, este obtinut din mucegai si fructe
si este folosit in general ca si conservant, nu ca un aditiv organic. De asemenea este folosit ca anticoagulant in unt. Consumul excesiv sau frecvent poate provoca eroziunea dintilor si iritarea gingiilor.
Acid Adipic E355 Agent aromant in prajituri, bauturi si produse de brutarie. Oamenii pot metaboliza cantitati mici de Acid Adipic. Inhiba cresterea la soareci.
Adipat de Potasiu E357 Agent aromatizant folosit in prajituri, sucuri, produse de brutarie Oamenii pot metaboliza cantitati mici de Adipat de Potasiu. Inhiba cresterea la soareci.
Alginat de Sodiu E401 Folosit pe scara larga ca agent de ingrosare. Cel mai mare pericol cauzat de consumul de cantitati mari este posibilitatea de obstructie intestiala. Nu este daunator.
Guma Locust (Guma de Caruba) E410 Se gaseste in produse de brutarie, inghetata, cascaval si carnati. Poate contine tanini, care inhiba pofta de mancare si cresterea.
Guma Guar E412 Folosit pe scara larga pentru a crea ’simtul gurii’ (ce gust bun are un produs) si pentru a opri inghetata sa se dezghete. Principala grija este ca a devenit foarte folosita in produsele pentru slabit iar lucrul care ne
ingrijoreaza este ca Guma guar umfla esofagul, cauzand rupturi si sufocarea tesuturilor.
Guma Acacia,Guma Arabica E414 Folosit pe scara larga ca agent de ingrosare. In principiu netoxic, dar poate provoca astm.
Guma Gellan E418 Agent de ingrosare si gelatizant, stabilizator. In urma consumului excesiv poate avea efect de laxativ.
Manitol E421 Folosit pe scara larga ca indulcitor in produsele pentru ‘dieta’
si produsele fara adaos de zahar.
Poate avea efect de laxativ (la dozele de 10-20mg). In orice caz, din experimentele medicale nu au
rezultat reactii adeverse grave.
Glicerol E422 Folosit pentru a face inghetata, pentru a controla cristalizarea in dulciuri si ca emulsificator in alimente. Poate avea unele efecte adverse in urma consumului cantitatilor care sunt gasite in alimente. Consumul excesiv poate cauza usoare dureri de cap, ameteli, greata, varsaturi, sete si diaree.
Trifosfati E451 Aditiv folosit in special in produsele care contin ou, mazare si fasole. Pastreaza umiditatea in produsele din carne. Improbabil sa cauzeze probleme, aflat in alimente, dar consumul de cantitati mai mari poate cauza
varsaturi, diaree, scaderea presiunii sangelui, puls slabit, cianoza, tetanie (spasm al muschilor).
Metilceluloza E461 Folosit pentru cresterea absorbtiei de apa si retentiei. Opreste alimentele prajite de la absorbtia de ulei. Este folosit in alimentele pentru ‘dieta’, ar trebui luata intotdeauna cu multa apa pentru a evita blocajul esofaringian. Daca suferiti de mici probleme ar trebui sa discutati cu doctorul inainte de a urma aceasta dieta.
Carbonat de Amoniu E503 Folosit ca moderator in aciditate si agent de crestere in praful de copt. Considerat nedaunator in cantitati mici (cum ar fi aditivii alimentari) dar consumul de cantitati mari
(6-8mg) creste excretia mineralelor esentiale.
Acid Clorhidric E507 Folosit pe scara larga la fabricarea alimentelor. Poate fi cancerigen daca este amestecat cu formaldehida.
Cluorida de Calciu E509 Folosit ca agent de conservare in fructe. Particulele solide pot provoca exfolierea pielii, lacrimare si hemoragii nazale. Dozele din mancare nu provoaca insa probleme.
Uree E927B Regasit in guma de mestecat. Nu are efecte secundare daunatoare. Dar ar trebui sa stiti ca Ureea este o parte de baza a urinei!
Xilitol E967 Folosit pe scara larga ca indulcitor si pentru a face alimentele sa aiba gust proaspat. Nu este toxic dar senzatia de proaspat ar putea induce in eroare consumatorii.
Polidextroza E1200 Folosit pe scara larga ca stabilizator, agent de ingrosare si incarcare. Are ca urmare efecte de laxativ la doze de 90mg pe zi sau mai mult – nu poate cauza probleme in
produse alimentare.
1 comentariu adauga unul →
  1. 2010 Ianuarie 21
    Andreea permalink

    Da…dragzz…cred ;)

Raspunde

Nota: Puteti utiliza XHTML in comentarii. Adresa de email NU va fi publicata.


Medicina